Век фотографије Петровца на Млави са околином: споменица

Раде М. Обрадовић: Век фотографије Петровца на Млави са околином: споменица, Петровац на Млави, 2018.

У издању Народне библиотеке “Ђура Јакшић” и Културно-просветног центра Петровац на Млави објављена је књига “Век фотографије Петровца на Млави са околином: споменица” аутора Радета М. Обрадовића.

Књига обухвата историјат фотографије у Србији од првог српског фотографа Анастаса Јовановића (1817-1899), преко кратке хронике Петровца на Млави, до најпознатијих петровачких фотографа и фотографских радњи у Петровцу на Млави и околини.

Споменица обилује бројним фотографијама које сведоче о преко 20 фотографских атељеа и студија попут фотографа, калиграфа и графичара, Светолика Караџића, фотографа Илије Н. Лазића, Александра Аце Михајловића (Клајнера), Драгана Михајловића, Саве Петровића, Зденке Пети, Божидара Живковића, Момчила Јовановића, Миодрага Драгојевића, Стојана М. Милисављевића, фотографа и фоторепортера Владана Антића, Драгана Милановића, Саше Симића, Горана Реџепија и Станка Костића.

Посебна поглавља су посвећена фотографима новинарима Љубиши Милорадовићу и Милету Ивановићу и фотографима аматерима, међу којима су заступљене, између осталих, биографије и фотографије Николе П. Крстића, игумана Тадеја Штрбуловића из Витовнице, свештеника Боривоја Стаметића, Бранислава Савића, Миодрага и Радише Стевановића, Радише Пауновића, Радисава Милановића, Живорада Николића, Ненада Стојковића, Милице Лукић, Леона Драгојевића и Бранислава Здравковића.

Најновија књига Радета М. Обрадовића, књижевника, хроничара Петровца на Млави и публицисте представља драгоцену архивску грађу и сведочанство о некадашњем животу, обичајима и догађајима у Петровцу на Млави и околини, која је на један леп визуелан начин приказана и презентована широј публици.

Т. Ж.