УРНЕБЕСНА ФИЗИКА

Народна библиотека „Илија М. Петровић“ Пожаревац, 8. мај 2019. године
Представљање књиге за децу из области популарне науке Урнебесна физика (аутори: Игор Коларов, Светислав Пауновић и Бранко Стевановић; илустрације: Ана Петровић)


За ђаке основнних школа, у просторијама Библиотеке, организовано је представљање књиге Урнебесна физика. Бранко Стевановић, један од аутора ове поучне и забавне књиге, пише за децу и одрасле. Он је изводио експерименте из физике који се помињу у књизи и, уз духовите досетке, приближио ову науку деци. Урнебесна физика може потпуно да ‘помути’ мозак деци и да их натера да се заљубе у њу. Књига је за оне који су луди за физиком и за оне који би радије вукли крокодиле за реп, него изучавали физику, каже аутор.


Бранко Стевановић бави се осим писања и приређивачким и преводилачким радом. Добитник је бројних признања у сфери књижевности за децу. Написао је књиге поезије (Трајања, Врло друштвене игре, Зоолошка песмарица, Употреба детета, Авантуре Краљевића Марка) и драму Прича о принцу једицну и др. Добитник је бројних награда: Дечија књига године 52. Међународног београдског сајма књига, Змајев песнички штап 53. Змајевих дечијих игара, награда Невен, Пријатеља деце Србије, Сребрно Гашино перо 23. Фестивала хумора за децу у Лазаревцу, књижевна награда Момчило Тешић, прва награда дечијег читалачког жирија Доситејево перо, Награда 57. Змајевих дечијих игара за изузетан стваралачки допринос савременом изразу у књижености за децу.