КЊИЖЕНСТВО

ПРОМОЦИЈА ПРОЈЕКТА И ЧАСОПИСА “КЊИЖЕНСТВО“ И ЗБОРНИКА О МИЛИЦИ ЈАНКОВИЋ “НОВА РЕАЛНОСТ ИЗ СОПСТВЕНЕ СОБЕ“

Промоција “Књиженства“ и Зборника радова о Милици Јанковић “Нова реалност из сосптвене собе“ одржана је у Народној библиотеци “Илија М. Петровић“ у Пожаревцу 4. априла 2019. године. На промоцији су говориле проф. др Биљана Дојчиновић, редовни професор на Катедри за општу књижевност и теорију књижевности Филолошког факултета у Београду и проф. др Магдалена Кох која предаје српски језик и књижевност на Универзитету Адам Мицкјевич у Познању (Пољска). Обе професорке су заступљене у “Књиженству“ (проф. др Биљана Дојчиновић је једна од покретачица пројекта) и у Зборнику који је настао као резултат Округлог стола о делу Милице Јанковић, а који је одржан у Великом Градишту 2014. године.

Промоцији је претходила видео-презентација која је представила неке од изузетних жена које су својим животом и радом заступљене у пројекту и часопису “Књиженство“, као и детаље из живота и стваралаштва Милице Јанковић.

Књиженство – јесте стара реч за књижевност која својим пореклом и звучањем поетично спаја основне елементе пројекта: књижевност и женско стваралаштво на једном језику и његовим претечама, као и настојање да се пронађе теоријски говор којим се то стваралаштво може описати.

Два основна елемента пројекта јесу дигитална база података и часопис. Дигитална база података Књиженство, теорија и историја женске књижевности на српском језику до 1915. године садржи податке о стваралаштву српских књижевница од средњег века до 1915. године. База података “Књиженство“ за сада обухвата 172 српске књижевнице.

Књиженство, часопис за студије књижевности, рода и културе повезан је са базом података Књиженство a замишљен је као простор у коме мапа женске књижевности у настајању бива уобличена у наратив, оживљена као низ дијалога, образлагана, преиспитивана, теоретизована и повезана са различитим приступима и дисциплинама. Часопис је електронски јер само у том медију може постојати директна веза са базом података и другим сродним садржајима.

Бази података и часопису може се приступити преко линка http://www.knjizenstvo.rs

Представљање Зборника “Нова реалност из сопствене собе“ било је прилика да се баци ново светло и нагласи значај Милице Јанковић у српској књижевности.

Биљана Дојчиновић и Магдалена Кох су живописно, елоквентно, занимљиво, а истовремено, суверено владајући чињеницама, говориле о пројекту, часопису, Зборнику, познатим и значајним женама које су задужиле нашу културу. Публика је имала прилику да чује неке мало познате чињенице и да се запита над неким интригантним моментима наше културне историје. Излагање је праћено са великом пажњом и видним задовољством због начина на којој се приступило комплексној теми.