БЕОГРАДСКИ ТРИО

Народна библиотека „Илија М. Петровић“ Пожаревац, 14. март 2019. година
Роман Горана Марковића Београдски трио

Роман Горана Марковића Београдски трио представљен је у Народној бибиотеци „Илија М. Петровић“, 14. марта 2019. године. Ово дело је доживело велику популарност, било је у најужем избору за НИН-ову награду и за непуна два месеца појавило се његово треће издање.
Горан Марковић, чувени српски редитељ, сценариста и писац, лако постиже да публика поверује у филмску магију коју он ствара и да саосећа са његовим јунацима,било да је у питању филм или књига.
У време преломних догађаја које је обележила резолуција Информбироа с краја четрдесетих година прошлог века у Југославији, један од службеника Британске амбасаде у Београду и главни јунак ове књиге био је и прослављени писац Лоренс Дарел. Неформалан као личност и непредвидив као дипломата, Дарел се у роману, упустио у љубавну авантуру са женом једног високог руководиоца, који је завришио на Голом отоку. Кад је ускоро и његова жена доживела исту судбину, британски писац и дипломата учинио је све да их спасе и да помогне њиховој кћерки, девојчици која је силом историјских прилика отргнута из родитљског загрљаја и лишена родитељске љубави.
Са нескривеним референцама на Дарелов роман Александријски квартет, Горан Марковић исписао је драматичну повест о љубавном троуглу. Сивило југословенске свакодневнице у епохи хладног рата приказао је очима једног странца и тако је успео да исплете уверљиву, оригиналну причу која се односи на немиле догађаје и појединости из оскудних времена Информбиро.
Роман је специфичан по своме стилу. Инвентивно компонован као колаж докумената, писама, дневника, Дарелових извештаја Форин офису, реферата логорских руководилаца централи Удбе, преписке британских дипломата, дешифрованих депеша, службених записника и сведочанстава. Горан Марковић постигао је утисак веродостојности у оживљавању једне трагичне приче, без обзира на то да ли је фабула истинита или није.