ЂАЦИ ПРВАЦИ

Упис ђака првака

Једна од традиционалних манифестација у Народној библиотеци је бесплатан упис ђака првака на Дечје одељење Библиотеке. Као и сваке године, организован је пријем и упис ђака првака свих пет пожаревачких основних школа. Први малишани који су добили своје чланске карте били су ученици ОШ “Краљ Александар I“, а манифестацију су затворили прваци из ОШ “Доситеј Обрадовић“.
Пријем ђака првака се организује у Свечаној сали Библиотеке и састоји се из два дела. Први је забавно-едукативног карактера, у ауторском драматизованом извођењу самосталног вишег књижничара Славице Вучинић на тему “Зашто читати?“
Други део је резервисан за конкретна објашњења о начину уписа и о услугама које Библиотека пружа. Деца се воде у обилазак Библиотеке, при чему се најдуже задрже на Дечјем одељењу, где имају прилике да се упознају са простором и књижним фондом. О свему томе им прича Александра Миленковић, самостални виши књижничар.
Циљ овако конципираног пријема и уписа ђака првака је да се код деце изазове природна радозналост и жеља да упознају тајанствене светове који се налазе у књигама за децу, што је први корак ка стицању навике континуираног читања. Током каснијих долазака деце у Библиотеку, у индивидуалном контакту са децом и родитељима, истиче се важност читања током дечјег развоја, као и проблеми до којих може доћи ако деца занемаре читање и описмењавање.