АЛЕКСАНДАР ТЕШИЋ

У Библиотеци у Костолцу, Одељењу Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, у уторак 16. октобра 2018. године, премијерно у Србији, представљен је роман нашег познатог писца Александра Тешића – „Горолом“.
КевроАлександар Тешић рођен је у Чачку 1961. године. Одрастао је и школовао се у иностранству. Студирао је права. Годинама је путовао по Србији и планинарио, несвесно сакупљајући грађу за своје књиге. Трилогију „Косингас“, коју многи сматрају „каменом темељцем“ српске епске фантастике, чине књиге: „Ред Змаја“ „Бездањ“ и „Смртовање“ По књизи „Косингас“ урађен је стрип. Његова трилогија о Милошу Обилићу дала је нов увид у Бој на Косову и чине је књиге: „Змај и Ждрал“, „Копље светог Георгија“, „Витез заточник“. Затим је објавио књиге: „2084“ „Клетву Каинову“, „Косингас – Кроз огањ и воду“ и „Косингас – Онај што научи мрак да сија“.  У његовим романима преплићу се историја, митологија и фантастика, посебан акценат бацајући на нашу средњовековну историју, на митове и легенде српског народа. Александар Тешић је запослен у РТС-у као преводилац. Издавачка кућа „Страхор“ је његова породична фирма која је почела је са радом у априлу 2016. године.

„Горолом“ је историјски роман објављен у издању издавачке куће „Страхор“. Радња романа је смештена у средњи век и Србију из тог времена. Ово је прича о освети, части, љубави, заверама и јунаштву. Иако је Тешић најпознатији по трилогијама епске фантастике инспирисане српском и словенском митологијом, његов најновији роман је засебно дело, које неће имати наставке. Једину директну везу са претходним серијалима овај роман има у главном јунаку, који је позајмљен из трилогије „Милош Обилић“.

Након представљања књиге отворена је изложба слика са Међународне ликовне колоније „Осмех Костолца“ која је одржана у организацији Ликовног удружења „Кевро“ из Костолца од 21. до 26. јуна 2018. године у Костолцу. Посетиоци Библиотеке моћи ће да до 30. октобра 2018. године погледају ликовне радове петнаест учесника Колоније из Србије, Републике Српске и Хрватске.