ПРОЛЕЋЕ – МИЛОШ ПЕТКОВИЋ

Шумска госпа, најмудрија и најстарија међу вилама, болесна је. Чудном повезаношћу заједно са њом и природа пати, умире, а очекивано пролеће не долази. Против злих чини које су одговорне за ову пошаст нико нема решење. Нико – осим двоје малих, храбрих и по свему другачијих јунака.

Патуљак Барбут Риђобради, син Мандрагоров, живи у патуљачком граду испод Ђавоље вароши. За разлику од својих саплеменика злато и дијаманти га не интересују, не пије пиво, нити ужива у бучним патуљачким забавама. Са својим твором Пасуљем и давждењаком Калеидом живи повучено читајући књиге и учећи магију све док га остали патуљци једнога дана не протерују само зато што је другачији од њих…

Није само патуљачки свет нетрпељив према другачијима. Вила Гаја Брезана због свог поломљеног крила, беле косе и пегица била је предмет задиркивања и исмејавања од стране других вила. Али када је требало показати храброст и мудрост, када је требало жртвовати се и сопствени живот ризиковати зарад општег добра – патуљак Барбут Риђобради и вила Гаја Брезана су показали своју посебност и величину!