ОЛУЈНИ БЕДЕМ – ДЕЈАН СТОЈИЉКОВИЋ

Наставак романа Дуге ноћи и црне заставе.

Битка се наставља.

Олуја је стигла… И пред капијом моћне тврђаве, чији бедеми сежу до неба, ордија великог османског емира пали ватре и оштри своје ханџаре. Међу зидовима града један витез, једна госпа и један угледник постаће неимари сопствене судбине.

У јесен 1386, након пада Пирота, моћна турска ордија предвођена лично султаном Муратом стиже у долину Нишаве. Кнез Лазар, свестан опасности по своју државу, није сигуран где ће Турци ударити: на Крушевац или на Ниш. Зато у моћну тврђаву града на Нишави шаље свог кума, крајишког војводу Милана Топлицу, са задатком да, у случају османлијске опсаде, заповеда одбраном града. Та кнежева одлука није по вољи кефалији Ненади, господару Ниша, који ће се зато сукобити са топличким војводом, а све се додатно заплете када Ненада открије да његова рођака Достана гаји наклоност према младоме витезу, иако је обећана другом просцу. И док се Ниш спрема за велику битку, витезови Реда Змаја, војвода Иван Косанчић и Павле Орловић, у потрази су за Милошем Обилићем, кога налазе на крајње неочекиваном месту. Додатни њихов задатак биће да из Ниша под опсадом изнесу мошти Светог Прокопија. Истовремено, у пустињском граду на ободима царства дервиш Едхем и млади принц Бајазит боре се са силама и искушењима који нису од овога света…

Олујни бедем је наставак приче о витезовима Реда Змаја, о успону и паду српске средњовековне државе, о опсади Ниша и бици на Плочнику.