АНАСТАСИЈА – ЧУДА СРПСКЕ СВЕТИТЕЉКЕ

Поводом Светског дана књиге и ауторских права – 23. априла у Народној библиотеци “Илија М. Петровић” у Пожаревцу организовано је књижевно вече посвећено

  књизи “Анастасија – Чуда српске светитељке” аутора Драгана Б. Дамјановића у издању Српске краљевске академије из Београда. Госте Библиотеке Дивну Д. Чанаћевић, књижевницу и Драгана Б. Дамјановића, аутора представила је Вера Зарић Митровић, директорка Библиотеке.

Аутор је истакао да је у питању књига – роман о далекој прошлости, из доба и живота Немањића. Света Анастасија, жена првог српског жупана Немање-Светог Симеона Мироточивог је мајка Светог Саве, првог српског краља Стефана Првовенчаног и владара Зете жупана Вукана

Света Анастасија била је краљевског порекла, племенитог понашања и изузетно образована. Рођена је 1125. године као ћерка грчког византијског цара Романа IV Диогена (1068 – 1071). На рођењу је добила име Ана, а Анастасија је монашко име које је добила у позним годинама живота. У књизи се први пут откривају детаљи из живота Анастасије и о њеним чудотворним моћима.

Након што је 1192. године њен син Сава са 17 година напустио краљевски двор у корист монашког живота на Светој Гори, Анастасија никада више није видела свог сина у овоземаљском царству. Анастасија је провела преосталих пет година свог живота у манастиру Куршумлија где је преминула 21. јуна 1200. године.

Библиотека у Пожаревцу је добила значајан поклон и специјално признање од издавача док су Пожаревљани имали прилику да куповином књиге постану добротвори дајући прилог обнови манастира Пресвете Богородице у Куршумлији.