Фестивал фантастике „ТолкиНиш 2018″

Фестивал фантастике „ТолкиНиш 2018″ који је одржан у Нишу 14. и 15. априла 2018. године, у организацији Удружења љубитеља фантастике Ордо Дракониш и Нишког културног центра, окупио је велики број писаца, филмских стваралаца, цртача стрипова, удружења и љубитеља фантастике из целе Србије и региона.

Фестивал је отворио је прослављени музичар и фронтмен групе Ортходоx Целтс, Аца Селтик. Организатори су приредили богат програм креативне радионице, трибине, предавања, базар фантастике, играње друштвених игара у Гоблин кутку и пројекције филмова изненађења на крају оба дана.

Током првог дана фестивала посетиоци су могли да присуствују разговору са Гораном Скробоњом и Александром Тешићем, као и предавањима Митолошке паралеле у Силмарилиону Марка Васића и 200 година Франкенштајна др Дејана Огњановића и Срђана Савића.

Другог дана су одржане Мала радионица стрипа Владимира Весовића и радионица израде чаробних штапића и шешира, коју је водила Љубица Долашевић из удружења Валинор. Свој серијал књига Северна капија представио је Данијел Јовановић, а затим је Лела Стојановић представила књигу Весела вештица Ника. Одржано је предавање Изгубљене приче и рана предања из Силмарилиона Марка Васића и предавање посвећено серијалу Хари ПотерПутовање Хогвортс експресом, на коме су учествовали Дарко Станковић, новинар и председник удружења Ордо Драцониш, и блогерка Снежана БоокWитцх.

Премијерно је представљена нова књига познатог нишког писца Милоша Петковића Патуљци и виле, намењена деци, а гостовао је и познати писац књига за децу Урош Петровић.

Љубитељи фантастике који се окупљају у костолачком Одељењу Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац су другог дана Фестивала на трибини поносно представили свој рад.

Удружење љубитеља фантастике Ордо Дракониш доделило је повељу Нишког реда змаја Клубу љубитеља фантастике из Костолца за изузетан допринос фантастици.