ДОДАТАК ЈЕЛИМА (СЛАВОНСКО-КРАЈИШКИ КУВАР)

Промоција књиге „Додатак јелима (славонско-крајишки кувар)“, Горана Дакића, одржана је у Народној библиотеци „Илија М. Петровић“ Пожаревац, 17. новембра 2023. године.
Главни зачин ове књиге је мисао која је записана на једној табли у Даљ Планини: Храна је навика, а пиће држи човека. Рецепти у овој књизи су у другом плану. У првом плану је сентиментално сећање на детињство, младост и драге људе који су зачинили живот Горана Дакића, да буде лепши и богатији. Мириси детињства и омиљене хране блиски су тако и читаоцу као и прилике у којима су послужени. Од пића помињу се само вино, ракија и шприцер. Главни актери су пишчев ујак, мајка, баба и деда, који су свакакао утицали да ова књига буде написана, а успомена на њих да буде сачувана и кроз ове есеје.
Прожет благим хумором и искуственим сентенцама, „Додатак јелима“ омамљује мирисима свих описаних делиција, изазивајући глад и пружајући естетски ужитак који дарује само добра литература (Ђорђе Нешић).
Илустраторка књиге је ученица Пожаревачке гимназије Ђурђа Лукић. У изложбеном простору Народне бибиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, посетиоци могу да погледају изложбу илустрација које су се, као допуна есеја о храни и пићу нашле на страницама књиге. Ђурђа Лукић је говорећи о своме доприносу у настајању књиге нагласила од колике је важности за њу био овај рад, будући да је то њен илустраторски првенац.