БИБЛИОТЕКА И „ПРИЈАТЕЉИ ДЕЦЕ СРБИЈЕ“

Народна библиотека ,,Илија М. Петровић“ Пожаревац учествовала је на тренингу ,,Оснаживање локалних организација ,,Пријатеља деце Србије“ за друштвени активизам и учешће у јавним политикама“, 13. и 14. маја 2022. године, у Кући људских права у Београду. Представница Библиотеке била је Јелена Чобић Станисављевић са Одељења за младе. Учешће су имали и Радиша Ђорђевић, председник ,,Пријатеља деце Пожаревац“ и Кристина Милорадовић, ученица 4. године Пожаревачке гимназије.

На самом почетку тренинга, уводну реч имала је извршна директорка ,,Пријатеља деце Србије“, Ива Ераковић, која је истакла значај промовисања дечјих права кроз организовање различитих радионица, јавних догађаја, културних и спортских манифестација који доприносе остваривању квалитетног развоја деце и младих, унапређују њихово образовање, доприносе личној заштити и повећавају самопоуздање. Мотив је укључивање што већег броја деце и младих у активности, спровођење јавних акција ради оснаживања деце и младих и стварање образованијег окружења у погледу поштовања дечјих права и заштите деце. Повећаном разменом и комуникацијом остварила би се већа информисаност на локалном нивоу, а тако би се повећао и број учесника који пружају подршку дечјем развоју.

Први дан тренинга обухватио је рад на развоју стратешког планирања локалних организација у функцији грађанског активизма, анализи контекста у коме раде локалне организације и успешној комуникацији. Кроз теоријски и практичан рад, дошли смо до циљева које треба остварити у наредне три године у сваком граду, а то су: повезивање свих институција у локалној заједници, одређивање представника по школама, повезивање са Пријатељима деце из других градова и обезбеђивање донација, простора и технике за рад.

Други дан тренинга обухватио је рад на механизмима партиципације деце и младих у рад локалних организација и политици заштите деце и младих у директном раду са њима. Народна библиотека ,,Илија М. Петровић“ Пожаревац представила је свој рад са младима кроз активности које организује, али и кроз ангажовање младих на Одељењу за младе. Част нам је да Библиотека у Пожаревцу уђе у стратешки план ,,Пријатеља деце Србије“ јер се тиме пружа прилика за узајамно проверавање и размену идеја, укључивање свих заинтересованих у процес и могућност да боље схватимо околину и утичемо на њу.

На самом крају организована је аукција различитих предмета које су донели учесници тренинга. Аукција је организована са циљем да се на практичан начин прикаже како доћи до донација. Новац прикупљен овом приликом дониран је за лечење малог Вукана.