РАДИОНИЦА „ПАТИ(ЈА) И ЕМПАТИЈА“ ЗА УЧЕНИКЕ СТАРИЈИХ РАЗРЕДА

Радионица ,,Пати(ја) и емпатија“ одржана је и за ученике старијих разреда основних школа. Учествовали су ђаци 7. и 8. разреда ОШ ,,Краљ Александар I“, ОШ ,,Свети Сава“ и ОШ ,,Вук Караџић“. Радионицу је водила библиотекарка Славица Вучинић.

Разговарали смо о томе колико је емпатија присутна у животима младих, да ли су се некада осећали усамљено и беспомоћно, јер нико није приметио да се у њима нешто дешава и колико су пута они помогли некоме. За разлику од млађе деце, која су отворено причала о својим емоцијама, старија деца су тешко пристајала да говоре о својим осећањима, али су са великим интересовањем слушала сваки савет о томе како могу да помогну себи и другима, кроз коришћење литературе, писање, цртање, физички рад и покушај да се нађе особа од поверења. Наведени су им и примери из живота – шта се дешава са оном децом која расту без емпатије. И једна наставница је своје искуство поделила са ђацима о томе како се осећала када је као дете била предмет оговарања и задиркивања. Начин на који некоме можемо да помогнемо зависи од сложености проблема, почев од проблема у породици до вређања на друштвеним мрежама. Закључили смо да се осећај туге и беса мора ослободити, али, такође, морамо и пазити да наше понашање не повређује друге. Дотакли смо се и трагичног догађаја у ОШ ,,Владислав Рибникар“ са аспекта детета које није било срећно и прихваћено.

На предлог једне од наставница причали смо о “тегли среће“ у коју свако вече можемо да убацимо мисао о томе кога смо усрећили, а библиотекарка је дала и пример “тегле захвалности“, јер у нашим животима имамо много више разлога да будемо срећни и захвални, него тужни.