РАДИОНИЦА ПЛЕТЕЊА И ХЕКЛАЊА

У времену експанзије напредних технологија, Интернета и друштвених мрежа, библиотеке су свесне да им је један од задатака и да активно раде на очувању културне традиције свог народа и да сећање на одређене занате сачувају од заборава. У Библиотеци у Костолцу, Огранку Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, у четвртак, 5. октобра 2023. године, у сарадњи са Центром за културу „Костолац“ и Удружењем за промоцију културе, традиције и туризма „Од књиге до душе“, одржана је радионица „Народна традиција – учимо о старим занатима: плетење и хеклање“.

Циљ ове едукативне и креативне радионице био је да се деца упознају са старим занатима, јер традиционалне занатске алатке, производи и различити производи занатских радионица, представљају део материјалне културне баштине, као и сведочанство једног времена које полако нестаје у свеопштој модернизацији.

Полазници радионице били су ученици од 8. разреда Основне школе „Јован Цвијић“ Костолац, заједно са својим наставницима. Библиотекарке Рената Минић и Невена Вуксановић, разговарале су са ученицима о старим занатима, плетењу, хеклању кроз приче, легенде и породична искуства, као и о ручним радовима.

Затим се прешло на практичан приказ плетења и хеклања. Искусне плетиље, Зорица Вујчић, Негица Павловић и Ана Хранисављевић, показале су полазницима основе плетења и хеклања, који су одмах затим, на велико одушевљење, желели и сами да се опробају са иглама и концем.

Плетење или штрикање, као један од најстаријих заната, дубоко је укорењено у нашој култури. Некада је штрикање било део традиције која се по женској линији преносила с колена на колено, али оно што се мало зна је да је штрикање првобитно био мушки посао. Први штрикачки цех основан је у Паризу 1527. године, а затим и у осталим градовима широм Европе. Ти цехови су окупљали углавном мушкарце, са изузетком жена које су биле удовице, па су након смрти мужа преузеле њихов посао.

Хеклање или кукичање једна је од префињенијих народних радиности и представља поступак израде украсних или одевних предмета од конца. Хеклање је некада искључиво служило за израду украсних кућних предмета као што су миљеи, столњаци, завесе, чипке ушиване на народну ношњу, чипке на ободима постељина и прекривача. Хеклање се разликује од штрикања по томе што је у једном тренутку само једна петља активна и што се уместо две штрикаће игле користи хеклица за хеклање.

Одржане радионице у току Дечје недеље у Библиотеци у Костолцу део су пројекта подржаног од Градске општине Костолац „Траговима прошлости – очување културне традиције кроз старе занате и јела нашег краја“.