О НАРОДНИМ ОБИЧАЈИМА У БИБЛИОТЕЦИ У КОСТОЛЦУ

У оквиру обележавања Дечје недеље, у Библиотеци у Костолцу, Огранку Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, у среду, 4. октобра, одржана је едукативна радионица „Народна традиција – учимо о народним обичајима“. Полазници радионице били су ученици 6. разреда Основне школе „Јован Цвијић“ Костолац, који су са библиотекарима Ренатом Минић и Невеном Вуксановић разговарали, кроз питања, одговоре и демонстрацију, о традицији српског народа и народним обичајима. Српски народ има богату традицију због које се, током векова и различитих историјских околности, суочавао са великим искушењима да би је очувао. Народне обичаје често прате разне тајанствене и мистичне радње које народ чини у разним приликама и из разних побуда, верујући да ће му то некако помоћи и користити. На радионици се разговарало о народним обичајима који су најзаступљенији и најпознатији код Срба и везани су са рођењем, крштењем, венчањем, смрћу, затим се разговарало о обичајима везаним за Божић, Ускрс, крсне славе, о задушницама, моби, прелу, народној ношњи и предметима који су се некада традиционално користили за рад. Током радионице полазницима је објашњено зашто се доноси Повојница (Бабине) када се роди беба и шта се све спрема за њу, зашто се преноси млада преко прага, шта је Мираз, како се бира кум за венчање и крштење, зашто се пале свеће, зашто се иде на гробље на Задушнице, шта је Чуваркућа, које биљке се традиционално користе за заштиту и лечење… Ученици су и сами износили примере народних обичаја које њихове породице поштују. Од старих предмета, представљена је женска српска ношња, преслица и пегла на жар.
Циљ ове радионице јесте да се деца упознају са својом традицијом и народним обичајима. Обнова и очување културно‐историјског наслеђа је обавеза према нашој прошлости и будућности.

Ова радионица је осмишљена и реализована у сарадњи Библиотеке у Костолцу, Огранка Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, Центра за културу „Костолац“ и Удружења за промоцију културе, традиције и туризма „Од књиге до душе“ и део је пројекта подржаног од Градске општине Костолац „Траговима прошлости – очување културне традиције кроз старе занате и јела нашег краја“.