Историјски архив као трезор времена

Историјски архив Пожаревац представио је дванаест издања едиције „Научно информативна средства о архивској грађи“, 29. септембра 2022. године, у Свечаној сали Народне библиотеке „Илија М. Петровић“. О едицији су говорили Милан Станковић и Наташа Милошевић Дулић, приређивачи публикације и Мирјана Степановић, виши архивист.

Публика је сазнала колики је значај историјских архива, тачније документације која се вековима чува у оваквим установама, који се документи могу пронаћи у депоима ових институција и на која питања можемо пронаћи одговоре.

Архивска грађа се најчешће структурише на основу правила и упутстава која важе за израду (научно) информативних средстава у која спадају преглед фондова и збирки, општи инвентар и водич кроз архивске фондове и збирке, односно водич кроз архивску грађу, а чија израда произлази из законске обавезе.

Историјски архив Пожаревац је 2009. године почео са публиковањем аналитичких инвентара као научно-информативних средстава о архивској грађи. Међу публикованим инвентарима је и збирка „Вариа“, у којој је објављен најстарији документ који се чува у Историјском архиву Пожаревац из 1791. године. У збирци се налазе и документа везана за кретање војске, финансирање војних похода, али и документација која се односи на грађанство пожаревца и околине. Значај публиковања аналитичких инвентара као научно-информативних средстава о архивској грађи је изузетан. Прва свеска је аналитички инвентар архивског фонда „Удружења пожаревачких занатлија и радника Слога. Један од фондова који је аналитички обрађен је Начелство среза Звишког од 1839. до 1918. године.

Сврха и циљ израде архивских научно информативних средстава је да посредује између архивске грађе и њених корисника, служећи им у што лакшем проналажењу одговарајућих информација из архивске грађе.