ВЕЧЕ СА ГОРАНОМ СКРОБОЊОМ

У четвртак, 6. јуна 2024. године, у Библиотеци у Костолцу, Огранку Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, одржано је књижевно вече на коме је наш познати писац и преводилац, Горан Скробоња, представио своју нову књигу „Од шапата до вриска“(издавачка кућа Лагуна, Београд).

Горан Скробоња рођен је 1962. године у Београду, по образовању је правник, по вокацији књижевник. Прву приповетку објавио је 1987. године у научно-фантастичном часопису „Сириус“ и отад не престаје да пише, преводи и објављује. Досад је објавио збирке кратке прозе „Од шапата до вриска“, „Шилом у чело“, „Тихи градови“, „Покладе“ и „Клопка и друге приче“, као и романе „Накот“, „Човек који је убио Теслу“, „Сва Теслина деца“, „Када кажеш да сам твој“, „Пророчанство Корота“ и „Фирентински дублет: Сфумато“, „Фирентински дублет: Кјароскуро“ (заједно са Иваном Нешићем). Преводилац је великог броја романа најбољих светских писаца хорора и СФ-а: Стивена Кинга, Дена Симонса, Ијана Мекдоналда, Џејмса Херберта, Клајва Баркера, Кима Њумена, Глен Данкана и многих других. Добитник је бројних награда за жанровско стваралаштво, међу којима су најскорије награде „Станислав Лем“ и „Златни змај“ за допринос развоју домаће фантастичне књижевности. Живи и ради у Београду.

Након веома занимљивог разговора са писцем, који је водила Рената Минић, дипломирани библиотекар саветник, у другом делу књижевне вечери, уручене су награде победницима литерарног конкурса спроведеног у априлу месецу за ученике од 5. до 8. разреда Основне школе „Јован Цвијић“ Костолац и за ученике Техничке школе са домом ученика „Никола“ Тесла Костолац, поводом Светског дана књиге и ауторских права.

Награђени ученици Основне школе „Јован Цвијић“ Костолац:

Треће место – Дуња Димитрић 6/4

Друго место – Јелена Брадић 7/5

Прво место – Лука Милошевић 7/5

Награђени ученици Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“ Костолац:

Треће место – Тијана Петковић Е13

Друго место – Анђела Павловић Е42

Прво место – Лазар Антић Е12 и Милица Шебић Е21

Награде ученицима су уручили Невена Вуксановић, Марија Миловановић и Горан Скробоња.

Честитамо награђеним учесницима и њиховим наставницима: Магдалени Реџовић, Соњи Цолић, Надежди Вулић, Милици Вујчић и Јелени Ристовић Нешковић.

Захваљујемо се свим учесницима конкурса.