НАСТАВАК ПРОЈЕКТА „ДИГИТАЛНИ ГРАЂАНИН“

Народна библиотека „Илија М. Петровић“ Пожаревац учествовала је у наставку пројекта „Дигитални грађанин“, у сарадњи са Фондом Б92 и Институтом за развој и иновативност младих (IRIM) из Хрватске.

Онлајн радионицама које су одржане 27. и 30. јула 2021. године присуствовале су Катарина Бели и Драгана Глишић Живановић.

На првој  радионици учесници су се присетили карактеристика micro:bita и израдили неколико једноставних програма који укључују његове сензоре (мерач температуре, компас) уз приказивање бројева и текста на екрану, као и од којих се модула састоји Boson Starter kit, како се спајају на micro:bit уређаје и израдили програме за дигиталне и аналогне модуле, серво мотор и ЛЕД траку. На крају радионица представљене су  https://izradi.croatianmakers.hr/, специфичности курса, сакупљања беџева и примере радионица који се могу одржавати у Библиотеци.

На другој радионици су представљени делови и карактеристике micro:Maqueen робота, урађени су програми за управљање инфраред диодама и кретање робота, програми за праћење линије, откривање и заустављање робота испред препреке. На крају радионице представњене су додатне могућности програмирања светлосне и звучне сигнализације.

Библиотеци су кроз наставак овог пројекта донирана три сета micro:Maqueen robota.