Књижевно вече са Драганом Младеновић у Библиотеци у Костолцу

Поводом Светског дана књиге и ауторских права, који се широм света, још од 1995. године, обележава 23. априла у знак сећања на дан смрти три велика светска писца – Мигела де Сервантеса, Виљема Шекспира и Инке Гарсиласе де ла Вегеширо, у Библиотеци у Костолцу, Огранку Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, одржано је књижевно вече, на коме је Драгана Младеновић, наша позната књижевница, представила своје књиге за децу.

Током веома занимљиве и интерактивне књижевне вечери, књижевница је причала о својим књигама, о поезији, о писању за децу, али и за одрасле, о илистрацијама у књизи, о проблемима одрастања. Разговарала је са децом о њиховим омиљеним књигама, читала им делове из својих књига и одговарала на питања публике.

Посетиоци књижевне вечери били су, поред осталих, и ученици Основне школе „Јован Цвијић“ Костолац, у пратњи својих наставница. Чланови новинарске секције Основне школе „Јован Цвијић“ Костолац искористили су ову дивну прилику сусрета са књижевницом да ураде интервју са њом за школске новине.

Модератор књижевне вечери била је Рената Минић, дипломирани библиотекар саветник.

О књижевници

Драгана Младеновић је рођена 1977. годинеу Немачкој, дипломирала је и магистрирала на Филолошком факултету у Београду. Објавила је неколико збирки поезије, које су превођене на италијански, енглески, француски, шпански, грчки, румунски, мађарски и словеначки. Збирка „Родбина” преведена је на немачки, шведски и дански, „Творница”, „Омот списа” и „Родбина” су преведене на македонски под заједничким насловом „Грађа за леп роман” (2013).

Радови Драгане Младеновић објављивани су у свим значајнијим антологијама савременог српског песништва, као и у књижевним часописима и стрип издањима. Добитница је више награда за стваралаштво. За књигу поезије „Кад ствари пољуде“, у фебруару 2024. године, добила је престижну награду  за дечју књижевност „Душан Радовић“.

У издању „Kреативног центра“ објавила је десет књига за децу и младе: књигу песама за децу „Дар-мар”, новеле „Господин Оливер”, „Господин Оливер: Невоље са флаутом”и „Господин Оливер: Писма из Шуме зелене”, романе за млађе тинејџере „Све што (ни)сам желела”, „Све што (ни)сам очекивала” и „Све што (ни)сам променила”, сликовницу „Срце од облака”, збирке „Кад ствари пољуде” и „Три, четири, сад”, а у издању „Пчелице” објављена је новела „Игра скривања”. Књиге песама за одрасле „Фемицид и друге песме” (2020) и „Роботка” (2024) говоре о тешком положају жена у друштву.

Драгана је запослена је у Српској академији наука и уметности у Београду. Удата је и мајка је две девојчицe. Живи у Панчеву са породицом.

Снимак књижевне вечери можете погледати овде:

https://youtu.be/JZZyfytP6_U