Библиотека у Костолцу учествовала у обележавању Светског дана пчела и Светског дана поезије

У среду, 20. марта, у истуреном одељењу Основне школе „Јован Цвијић“ у Кленовнику обележенa су два важна празника: Светски дан пчела, који је установљен 2018. године на иницијативу словеначког пчеларског савеза, са циљем за подизањем свести о значају пчела и њиховом доприносу у свету, као и Светски дан поезије, који је  установљен 1999. године од стране УНЕСКО-а, са циљем промовисања читања, писања и објављивања поезије у школству широм света (обележава се 21. марта).

Програм су реализовали: Основна школа „Јован Цвијић“ Костолац, Библиотека у Костолцу –  огранак Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац и Клуб љубитеља књиге „Мајдан“ Костолац.

На почетку програма своју поезију су читали чланови Клуба љубитеља књиге „Мајдан“: Славица Пејовић, Љубисав Грујић Груја, Радмила Стојадиновић и Зоран Стојићевић Рикардо.  Рената Минић, дипломирани библиотекар саветник, разговарала је са ученицима о Светском дану пчела,  затим је причала о важности пчела и њиховој улози у екосистему, да би им након тога, из богатог фонда Библиотеке, прочитала неколико песама о пчелама.

Наставнице српског језика и књижевности из Основне школе „Јован Цвијић“ Костолац Гордана Славковић и Магдалена Реџовић причале су о значају поезије и прочитале неколико својих песама. У наставку програма одржана је радионица писања поезије са ученицима од 1. до 4. разреда истуреног одељења у Кленовнику, где су ученици имали прилику да заједно са писцима, наставницима и библиотекарком уче да пишу стихове уз помоћ задатих речи.

Модератори програма биле су Весна Пешић, учитељица издвојеног одељења у Кленовнику и Ана Хранисављевић, професорка српског језика и књижевности.