СЛОБОДАН БУБЊЕВИЋ О КЊИЗИ „АЛХЕМИЈА БОМБЕ“ У КОСТОЛЦУ

Наш познати новинар, писац и угледни физичар, Слободан Бубњевић, био је гост Библиотеке у Костолцу (Огранак Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац) у уторак, 19. марта и представио своју нову књигу „Алхемија бомбе“, коју је објавила издавачка кућа „Лагуна“ из Београда. Први тираж књиге распродат је у рекордном року и почетком године одштампано је и друго издање. Великој популарности књиге допринела је и прича о Роберту Опенхајмеру, творцу америчке атомске бомбе (1904-1967), о коме је прошле године снимљен холивудски филм „Опенхајмер“ у режији Кристофера Нолана и који је ове године награђен са неколико оскара.

„Алхемија бомбе“ је узбудљива научно-популарна књига, кроз коју писац упознаје читаоце са драматичним чињеницама разорног дејства бомби током историје, од Хирошиме, Чернобиља, Фукушиме и других локација на планети, где је употреба енергије атома оставила неизбрисиве трауме.

Слободан Бубњевић је запослен као стручни саветник за комуникације у Институту за физику у Београду. Пре тога је радио у Центру за промоцију науке, а још пре тога у београдском недељнику Време. Популарне чланке повремено пише за америчке часописе као што је Physics Today, али сарађује и у бројним домаћим медијима, као што су РТС, Политика, Време, National Geographic Србија, Клима 101 и Одисеја. Уређује портал „Наука кроз приче“. Објавио је две збирке прича: Пертурбације и друге невоље и Страх од промаје. Члан је Српског књижевног друштва и добитник награде Фонда „Борислав Пекић“ за роман Седми народ.

Костолачка публика је имала прилике да ужива у причи једног угледног новинара, писца и научног радника и да се увери да научне чињенице могу бити представљене и на популаран и занимљив начин.

Након књижевне вечери, чланови новинарске секције Основне школе „Јован Цвијић“ Костолац искористили су ову сјајну прилику да са Бубњевићем ураде интервју за школске новине.