СВЕВРЕМЕНСКА ПОЕЗИЈА СРБОЉУБА МИТИЋА

У Народној библиотеци „Илија М. Петровић“ у Пожаревац, 5. марта 2024. године, представљена  је књига „Субстандардна лексика у поезији Србољуба Митића“ аутора др Голуба Јашовића. О књизи су говорили проф. др Станислав Станковић, Славица Јовановић, књижевница, рецензент књиге и аутор. Публика је чула стихове Србољуба Митића у интерпретацији Душана Цвејића, ученика IV године Пожаревачке гимназије.

Књигу др Голуба Јашовића објавило је Друштво за српски језик и књижевност за Браничевски округ из Пожаревца и Издавачка кућа „Филип Вишњић“ из Београда. Рецензенти књиге су др Емилија Реџић Мирковић и мср Славица Јовановић.

У изводу из рецензије др Емилије Реџић Мирковић наводи се да је „посебна пажња посвећена индивидуалној лексици, тј. неологизмима. Регистрован је велики број неологизама, што указује на изванредну способност овог песника да креира специфичан језичко-стилски израз, стварајући индивидуалну лексику.“

Др Голуб Јашовић је у својој студији, анализирајући специфичан слој лексике овог песника, указао на начине стварања нових речи и њихових значења у песмама Србољуба Митића.

Присутнима се, на крају, обратио и Добрица Бобе Митић, син Србољуба Митића, објаснивши начин на који је Срба стварао и писао своју поезију, која је превазишла локалне оквире и својом аутентичношћу заузела високо место у српској књижевности.