ЗАНОС И СЈАЈ СЛАВИЦЕ ЈОВАНОВИЋ

Збирка песама ,,Занос и сјај’’ Славице Јовановић, у издању ,,Поетикума’’, представљена је у Народној библиотеци ,,Илија М. Петровић’’ Пожаревац, 8. децембра 2023. године. Поред ауторке, о књизи су говорили и Радомир Андрић, песник, Иван Новчић, песник и издавач и Ненад Милошевић, песник и професор српског језика и књижевности. Промоција је била употпуњена музичким тачкама у извођењу Споменке Милосављевић и Максима Станисављевића.

Славица Јовановић, песникиња живог чула и за мале догађаје и за темељне промене у приватној свакодневици, представила је пожаревачкој публици поезију која је окренута стварном свету, која песму доживљава и као сведочанство. У песмама се смењују слике, а на крају имамо крупни план, поенту са осмехом. Све изгледа лакше када се разложи на слајдове, песничке слајдове  – мале приче, скровишта за стање духа, сложили су се Андрић и Милошевић. Главни и одговорни уредник ,,Поетикума’’, Иван Новчић, истакао је да је поносан на едицију ,,Ине светлости’’ у којој се налази и књига Славице Јовановић и која објављује књиге најзначајнијих српских песника.

На самом крају, испред Свечане сале Библиотеке присутни су имали прилике да погледају и купе сва издања Издавачке куће ,,Поетикум’’.