ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО КЊИЖЕВНОМ СТВАРАЛАШТВУ СЛАВИЦЕ ПЕЈОВИЋ

У Библиотеци у Костолцу, Огранку Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, у петак 21. априла 2023. године, одржано је књижевно вече посвећено књижевном стваралашту Славице Пејовић, завичајне књижевнице. Повод за овај догађај био је Светски дан књиге и ауторских права, који се свуда у свету обележава на дан смрти три велика светска писца – Мигела де Сервантеса, Виљема Шекспира и Инке Гарсиласе де ла Веге.
Славица Пејовић (1948), по струци је дипломирани политиколог, али је читав свој радни век провела у институцијама културе, најпре као директор Дома културе у Пожаревцу, а затим као руководилац Библиотеке у Костолцу, Огранка Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац.
Аутор је три монографске публикације из области библиотекарства и 11 збирки поезије. Заступљена је у бројним антологијама, зборницима и часописима у Србији, али и у иностранству (Италији, Тунису, Албанији, Хрватској, Бугарској, Црној Гори, Макединији, Румунији, Грчкој). Песме су јој превођење на ромски, румунски, бугарски, албански, енглески, немачки, мађарски, француски, арапски, словачки, бенгалски, руски, италијански и шпански језик. Добитник је значајних признања за поезију у Италији, Румунији, Црној Гори и Тунису. Члан је Удружења књижевника Србије. Живи у Пожаревцу.
Током веома емотивне књижевне вечери, књижевница је говорила о свом раду у Центру за културу Пожаревац, о раду у библиотеци, о почецима свог писања, о Клубу љубитеља књиге „Мајдан“ и о истоименом часопису „Мајдан“, о манифестацијама чији је покретач била: Књижевно-духовних сусрета „Костолачка жишка“, Међународних песнички сусрета „Орфеј на Дунаву“ и „Два пера у једном даху“.
О поезији Славице Пејовић, поред ауторке, говорили су и њене песме читали: Гордана Славковић, професорка српског језика и књижевности, Магдалена Реџовић, професорка српског језика и књижевности и Љубисав Грујић Груја, песник.
Модератор вечери била је Рената Минић, дипломирани библиотекар саветник.