УМЕТНОСТ КОВАЊА МАЧЕВА

О предавачу:
Слободан Маринић је дипломирани ветеринар, али се ветерином никада није бавио. Један је од оснивача витешког удружења „Бели орлови” и – ковач. Удружење се труди да сачува старе занате од заборава и подсети савременике на чувену изреку “Занат је злата вредан”. Интензивно ради и на промоцији вештине мачевања на витешким фестивалима, као и на преношењу свог знања и умећа млађим покољењима.
Слободан је власник радионице за израду витешке опреме „MARINI STEEL“, која се бави израдом и ковањем мачева већ 15 година и захваљујући потпуној посвећености и константном унапређењу своје вештине, та радионица је данас призната као једна од водећих у нашој земљи и региону.
Наручиоци његових мачева долазе из свих сфера друштва, од највиших институција попут председника држава, министара, градоначелника, државника, амбасадора, затим институција попут музеја и манастира, преко хотела, ресторана и све до приватних лица, као и мачеваоца – људи који користе мачеве.
Захваљујући том послу постао је део екипе која је радила на реализацији серије „Немањићи – рађање краљевине”. Том приликом је био у прилици да покаже своје умеће прављења мачева које су за појасом носили глумци који су тумачили главне ликове – Стефана Немању, Стефана Првовенчаног и Вукана Немањића, али и тројица тумача ликова Манојла Првог Комнина, Фридриха Првог Барбаросе и бугарског краља Калојана.
Посетиоци ће путем овог предавања и видео презентације моћи да сазнају више о ковачком занату, који је кроз историју био један од најзначајнијих заната, јер је обезбеђивао неопходно оружје и оруђе за рад. Након предавања, моћи ће да погледају и изложбу мачева.