ИДЕЈА КАО ИЗАЗОВ

Асоцијација за развој одрживих заједница Зајечар – ТОЦ (Тимочки омладински центар), у сарадњи са Народном библиотеком ,,Илија М. Петровић“ Пожаревац, организовала је промоцију ,,Програма подршке неформалним групама“, 27. фебруара 2024. године. Програм се реализује као део пројекта ,,ЕУ Ресурс центар за цивилно друштво у Србији“ који је представљен у Свечаној сали Библиотеке. Пројекат води Београдска отворена школа. У публици су били ученици Музичке и Медицинске школе, као и чланови неформалних група из Жабара и Пожаревца.

У име Библиотеке, присутнима се обратила Јелена Чобић Станисављевић, библиотекарка са Одељења за младе, а о могућностима Програма говорила је Дуња Марушић, менаџерка ТОЦ-а. Уколико сте група појединаца, окупљена око решавања неког проблема у заједници, која броји најмање три особе, које су држављани Србије и уколико је макар једна особа међу вама пунолетна, можете се пријавити на ,,Програм подршке неформалним групама“. Пројекат пружа  финансијску и менторску подршку при решавању конкретног проблема у заједници.

Неке од активности које можете спроводити у оквиру овог програма су: кампање за подизање свести локалног становништва о одређеном проблему (које могу бити и онлајн и офлајн), затим уређење јавног простора (паркови, међублоковски простор, пешачке и бициклистичке стазе…) или ангажовање заједнице кроз различите формате (петиције, трибине, уличне акције итд). Није потребно да ваша група буде регистрована као удружење грађана нити да има претходног искуства, већ да у предлогу пројекта покажете да сте својим деловањем утемељени у заједници, тј. да се бавите темама које су важне за заједницу и да у свој рад укључујете грађане.

Више о конкурсу наhttps://toc.rs/2024/02/rapisujemo-program-podrske-neformalnim-grupama/