ХОЛИ ЗАРДУС У НАШОЈ БИБЛИОТЕЦИ

Холи Зардус, aташе за образовање и културу Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Србији, била је гост Народне библиотеке ,,Илија М. Петровић“ Пожаревац,  24. фебруара 2024. године. У Свечаној сали Библиотеке одржала је предавање учесницима стипендијскog програмa „English Access Microscholarship Program“.

Кроз причу о својој породици, представила је историју америчког народа. Говорила је о својим прецима који су имигрирали из Енглеске, Ирске и Италије, о животу својих предака каубоја у држави Вајоминг, одрастању у националним парковима и о свом дипломатском путовању од Пекинга и Џакарте до Сарајева и Београда, односно службовању у овим местима. На крају свог излагања, Холи Зардус је упознала присутне ученике о стипендијама и програмима културне размене, намењеним средњошколцима.

Након врло инспиративне приче, учесници програма су са професорком Оливером Илић говорили о Месецу црне историје, којим се одаје признање достигнућима црних мушкараца и жена. Месец црне историје се обележава сваке године у различитим земљама света – Сједињеним Америчким Државама, Великој Британији, Немачкој, Ирској, Канади као и државама Африке. Црна историја је централни део историје многих земаља и учење о њој је неопходно како би разумели важност и значај различитости и инклузије, и како би се супротставили расизму и расним неједнакостима, утирући пут праведнијој будућности. Постер који су учесници Access програма направили посвећен знаменитим Афроамериканацима и борцима за људска права, може се видети испред Свечане сале библиотеке.

У знак успешне сарадње, Холи Зардус  уручила је  Библиотеци 26 нових  насловаи то 20 наслова  британске мултинационалне издавачка компанија ,,Dorling Kindersley Limited “, специјализоване за илустроване приручнике за одрасле и децу и 6 стрипова (4 на српском и два на енглеском језику).