ИСТОРИЈСКИ ЗАБАВНИК

Промоција књиге „Историјски забавник“ Александре Богдановић, у издању „Јежа“, одржана је у Народној библиотеци „Илија М. Петровић“ Пожаревац, 28. априла 2023. године. Публика је имала прилике да сагледа историју кроз призму новинара и политиколога, чији су текстови са блога и друштвених мрежа прерасли у књигу.

Запитали смо се да ли чињаница да се историја понавља говори да смо сви ми негде лоши ђаци, јер нисмо довољно научили из прошлости или пак немамо утицаја на ток догађаја. О томе ко је био последњи српски цар, а није ни Душан, ни Урош, о Марији Карађорђевић, жени од домаћице до краљице, о животима заборављених личности, вредних сцене и пенкала и многим другим занимљивим темама писала је Александра, која је грађу за своје текстове проналазила у новинским чланцима. Фантастичне илустрације Александра Стојшића и Маје Стојановић учиниле су да „Историјски забавник“ има и стрипску причу. У публици је било и дете које је са пажњом слушало о разним занимљивостима, што потврђује да историја не мора бити сувопарна како се обично доживљава.

Ауторка књиге је и аутор текста емисије на РТС-у, „Моја лепа Србија“, која се бави занимљивим догађајима и личностима, привредним и туристичким потенцијалима наше земље. Александрине приче о прошлости кроз писану и екранизовану реч представљају трајно сведочанство о вредностима и лепотама Србије.