ПОСЕТА ГИМНАЗИЈАЛАЦА

Ученици треће године природно-математичког смера Пожаревачке гимназије посетили су Завичајно одељење, Одељење старе и ретке књиге и Одељење за младе Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, 6. фебруара 2023. године. Ученике је довела професорка српског језика и књижевности, Славица Јовановић. Ђаци који су већ чланови Библиотеке искористили су ову прилику да позајме нове књиге, а они који нису, упознати су са условима уписа и садржајем посећених одељења. Највише интересовања било је за манга стрипове, књиге о бизнису и литературу на страном језику.

Књига која је привукла посебну пажњу је ,,Друштво мртвих песника“ Ненси Клајнбом. Средњошколце је привукла прича о младићу Тоду Андерсону и његовим друговима који су схватили да им се живот променио откако их је нови професор енглеског, Џон Китинг, човек необузданог духа и велике ширине, подстакао да живе необичним животима. Надахнути Китингом, младићи оживљавају Друштво мртвих песника, тајни клуб у ком су, неспутани очекивањима школе и родитеља, могли да се препусте својим страстима за животом и потрази за својом правом личношћу. Китинг упознаје младиће с мислима и стиховима великих песника Бајрона, Шелија и Китса. Они не само да откривају лепоту језика, већ почињу и да увиђају колико је сваки тренутак у животу драгоцен. Међутим, чланови Друштва мртвих песника убрзо схватају да новостечена слобода може имати трагичне последице. Могу ли клуб и индивидуалност коју он подстиче опстати под притиском ауторитета, школе и родитеља, који су решени да униште дечачке снове?

Овај роман, носталгичан за све оне који су одрастали осамдесетих година, подстицајан је и за нове генерације, за све младе људе који трагају за суштином свог живота и који препознају да слобода, авантуристички дух и „завереништво“ у пријатељству, љубави и уметности може да их промени, да их начини бољим и срећнијим људима.