ЖЕНСКО ДРУШТВО (1875-1942)

У Народној библиотеци „Илија М. Петровић“ у Пожаревцу 3. новембра 2022. године одржано је предавање поводом монографије „Женско друштво (1875-1942)“ ауторке Јасмине В. Милановић у издању Института за савремену историју и „Службеног гласника“, 2020. године. Програм је реализован у сарадњи са Колом српских сестара у Пожаревцу на челу са председницом Јасмином Живковић. Гошћу Библиотеке, Јасмину Милановић поздравила је Вера Зарић Митровић, директорка Библиотеке.

Ова монографија представља свеобухватан приказ историје првог женског друштва у Србији чије је трајање од 67 година оставило дубок траг у патријархалном окружењу тадашње Кнежевине, а потом и Краљевине Србије и Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.
Ауторка је истакла да је Друштво од самог почетка имало подршку Двора и високих политичких кругова, од краља Милана и краљице Наталије Обреновић до краљице Марије Карађорђевић.
Књига настоји да прикаже веома широку слику деловања Друштва. Почетне основе представља европски контекст, где је осликано друштво 19. века и положај који су жене у њему заузимале. Након уводног дела ауторка је приказала развој од самог оснивања Друштва, њених председница и чланица са богатим биографијама.
Његове чланице су себи поставиле два главна циља: образовање као први корак у еманципацији, а затим доброчинство и солидарност.
Јасмина Милановић је посебно говорила о две најважније творевине Женског друштва – часопису „Домаћица“, који је женама пружао могућност јавног изражавања и представља најважнији извор за проучавање рада удружења, будући да је архива Друштва у два наврата током оба рата уништавана. Друга веома важна заоставштина, била је Раденичка школа, намењена образовању сиромашних девојчица.
Женско друштво са својим подружинама је одиграло важну улогу у ратним условима, где је прикупљало драгоцену хуманитарну помоћ и пружало болничке услуге рањеним војницима.
Посебну пажњу ауторка је посветила Подружини Друштва у Пожаревцу која је основана 1878. године и имала преко 70 чланица. Велику заслугу за рад пожаревачке подружине имала је поред прве председнице Даринке Белосавић, супруге Станка Белосавића и Лепосава Павловић, која је, такође, била изузетно заслужна за успешан рад удружења. Чланице Друштва су извезле чувену заставу Ослободиоцима Пожаревца у Првом светском рату. Зграда Женског друштва, Подружине у Пожаревцу постоји и данас на месту где се данас налази Медицинска школа у Пожаревцу.
Студиозним приступом и увидом у рад Женског друштва Јасмина Милановић је пружила могућност стручној и широј јавности да боље разуме основе на којима је зачет женски еманципаторски и феминистички ангажман у првој половини 20. века.