ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ЧИТАЊА НАГЛАС У БИБЛИОТЕЦИ

У Библиотеци у Костолцу, Огранку Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, поводом Светског дана читања наглас, одржана је радионица „Причаоница“. Учесници радионице били су предшколци вртића „Мајски цвет“ из Костолца, у пратњи својих васпитачица. Тема радионице биле су руске бајке, па је у складу са темом прочитана бајка „Василиса Прекрасна“, у којој се појављује лик Баба Јага, за који су деца показала интересовање у претходним радионицама. Након прочитане бајке, деца су илустровала омиљени лик.
Светски дан читања наглас обележава се од 2010. године у више од 170 земаља, како би се указало на важност читања и значај дељења прича међу људима. Иницијативу је покренула непрофитна организација LitWorld из Сједињених Америчких Држава, која се залаже за описмењавање.
Читање наглас, заједничко прелиставање књига, постављање питања, имитирање јунака и необичних звукова – све је то део важног процеса зближавања и дружења деце и родитеља, као и деце и библиотекара. У обележавање овог за децу важног дана, укључиле су се и бројне издавачке куће, библиотеке, школе и вртићи.
Радионицу су водиле Рената Минић, дипломирани библиотекар саветник и Марија Миловановић, књижничар.