РЕПТИЛ

Урош Тимић, добитник награде конкурса Литерарни онлајн инкубатор, представио је свој трећи роман ,,Рептилˮ у пожаревачкој Библиотеци, 20. фебруара 2020. године.
Млади писац је на самом почетку објаснио зашто је писање данас скупо и какав пут су имали његови романи. Урошеви јунаци носе унутршњу борбу и покрећу питање да ли је све што нам се дешава стицај околности или наш избор. Овај трећи роман, са елементима драме, трилера и фантастике, закључује да је ипак све у бирању између добра и зла. Роман почиње саобраћајном несрећом чији је очевидац сам приповедач. Касније, скоро на самом крају, сазнајемо да ју је он и изазвао. Међутим, то нас не изненађује јер видимо, кроз ретроспекцију његовог живота, да је починио низ злочина према којима је он равнодушан, што му даје сличност са Камијевим Мерсоом. Главни јунак није способан за осећања. У преплитању садашњости и прошлости, покушавамо да откријемо корен таквог понашања. С једне стране, мајка каже да се такав родио, а на крају имамо закључак да је све наш избор. Како каже сам аутор: ,,На читаоцу је да закључи да ли ове две теорије могу да се помире.ˮ Добра страна је Стефан, а лоша Стеван. Када је у 15. години приповедач извршио страшан злочин, убио своје родитеље, Стефан престаје да постоји, тј. добро у њему и остаје Стеван, одн. лоше у облику рептила. У представи пакла, на крају књиге, има мешавине Дантеове ,,Божанствене комедије“, ,,Колибе“ Виљема Пол Јанга, Бенедиктове ,,Приче о карми“, ,,Петог живота“, а и фантастике Едгара Алана Поа. У роману се поставља и питање праштања, избора и теодицеје, као нпр. код Достојевског.
Овај млади аутор писањем се бави из љубави, а о томе говори и чињеница да је роман ,,Рептилˮ доживео и дигитално издње. Да би се прочитао у дигиталној форми, потребно је послати поруку на број 3030, што је број наше највеће хуманитарне фондације.