РАДИОНИЦА СА УЧЕНИЦИМА ПОЖАРЕВАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ

Ученици Пожаревачке гимназије, који су чланови Секције примењене физике и електронике у својој школи, учествовали су на радионици са Micro:bit уређајима i Boson сетовима организовананој у оквиру Одељења за младе Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац 26. фебруара 2020. године.


Дванаесторо учесника Радионице је упознато са основним деловима сетова кроз практичне примере и примену ових уређаја у свакодневном животу, кроз међусобну сарадњу и у позитивној атмосфери уз менторство стручних радница Библиотеке, Катарине Бели и Драгане Глишић Живановић.


Библиотека је учествовала у пројекту Дигитални грђанин, који се спроводи уз финансијску подршку компаније Google са циљем са се јавне библиотеке у региону трансформишу у центре за развој дигиталних компетенција, знања и вештина деце, младих и одраслих кроз приступ новим технологијама и алатима за локалне заједнице.


Институт за иновативност и развој младих – IRIM из Загреба донирао је за 20 библиотека из Србије по 20 micro:bit уређаја (моћни ручни уређај, потпуно програмабилан, компјутер у малом, дизајниран од стране BBC-ја и бројних партнера попут Microsoft-a), спакованих као књига, који се изнајмљују грађанству и користе за спровођење јавних радионица у библиотекама и школама и 5 уради сам BOSON електронских сетова као додатак micro:bit уређајима.
Локални партнер у Србији је програм Битка за знање чији је носилац Фонд Б92.