НЕМОЈ БИТИ КАО ИВАН ОСОКИН!

Радионица „Психодрамско тумачење романа „Чудни живот Ивана Осокина“ П. Д. Успенског“ одржана је на Одељењу за младе Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, 31. јануара 2023. године. Учесници су били ученици Медицинске школе (Фармацеутски техничар, Историјска секција). Радионицу је водила библиотекарка Јелена Чобић Станисављевић.

Циљ је био да се класични аутори и филозофи приближе данашњим генерацијама и на забаван начин повежу са савременим романима, популарном психологијом, филмовима, манга стриповима и јапанским анимацијама. Учесници су се подсетили шта значи израз „точак историје“ за цивилизацију и сазнали како функционише Ничеова теорија „вечног понављања“. На самом почетку радионице, да би се ђаци представили, добили су задатак да свако од њих пронађе књигу чији би их наслов најбоље одредио. Након веома интересантног упознавања, ушли су у улогу Ивана Осокина, младића који покушава да исправи своје грешке када му се пружи прилика да поново проживи своју прошлост. Он открива да су људски избори механички и да је врло тешко прекинути њихово понављање. Да бисмо успели у томе, потребно је прво да променимо себе. Чаробњак који враћа Осокина у прошлост каже: „Све се може вратити уназад, све, али чак ни то неће помоћи човеку да исправи грешке.“ Ову мисао илуструју и стихови које он изговара:

„Ветар се враћа, у складу са својим током…

Оно што је било, оно је што ће бити,

а оно што је учињено,

оно је што ће се поново учинити.“

Из закључака до којих долази главни јунак, отворили смо још једну теорију, коју можемо наћи и код Стивена Хокинга, а то је да прошлост, садашњост и будућност постоје истовремено. Учесници су били одушевљени занимљивим спајањем књижевности, психологије, филозофије и природних наука, а када су изашли из улоге Ивана Осокина, насумично су издвојили по једну реченицу из књиге коју су изабрали, као почетак њихове приче о томе шта би све код себе променили. Свако је своју причу записао и прочитао, након чега је уследила врло инспиративна дискусија.

На самом крају, упоредили смо тему из књиге „Чудни живот Ивана Осокина, коју је Успенски написао још 1915. године, са садржајем аниме „Summer Time Rendering“ и филмова „Дан мрмота“ и „Породични човек“.