СВЕТОСАВЉЕ КАО НАЧИН ЖИВОТА

Народна библиотека „Илија М. Петровић“ Пожаревац, 25. јануара 2023. године, доделила је награде највреднијим читаоцима поводом предстојећег празника „Светог Саве“ , који је уједно и Дан и слава ове установе. Присутне је поздравила директорка Вера Зарић Митровић, а овом приликом приказан је и кратак филм „Ктиторство Немањића“ Биљане Мрђе и Јелене Чобић Станисављевић. Читав догађај употпуњен је причом историчара Мирољуба Манојловића о животу Растка Немањића.
Просветитељски рад Светог Саве, по свом садржају и по својим циљевима и методама, другачији је од онога што се данас подразумева под појмом просвете. Европска просвећеност своди се на школско образовање, прагматично знање и конкретно учење. Светосавски тип просвете придаје изузетан значај моралном образовању и обликовању личности, васпитању и поимању заједнице, и заснива се на темељима Христове науке. Сава је био народни учитељ и просветитељ, саветодавац и лучоноша српског духовног бића, а то је и данас. У свеукупној личности Светога Саве као преданог монаха, вредног законодавца, значајног књижевника, творца нових идеала, доброг државника, највећег просветитеља и хришћанског философа, можемо да сагледамо снажну мисао светосавља. Философија светосавља својом методологијом одређује пут у решавању животних проблема и човека у савременом друштву, јер истиче усавршавање људског бића до Богочовека. Иако са нама није више Савино тело, заувек ће остати његово дело које је изменило српску историју и које се не заборавља.
Савин пут следе и корисници Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ у Пожаревцу и Костолцу. Трудимо се да сваку њихову активност и залагање богато наградимо књигама и добром услугом. Сви наши корисници су попут књига на полицама, имају причу, а ми, запослени, увек можемо да кажемо нешто о свакој тој причи. Наше богатство се не огледа само у броју чланова, јер је свако од њих проживео онолико живота колико је књига прочитао, а то је нешто највредније. Захваљујући њима и даље живе Андерсен, Шекспир, Достојевски…као и савремени писци који имају онолико интерпретација колико и публике. Наши чланови не познају године, сви су млади јер читају.
Корисници који су награђени за највише прочитаних књига у 2022. години су :
Стефан Јотов, 4 године
Лав Дедеић, 1. разред ОШ „Доситеј Обрадовић“
Алина Михајловић, 5. разред ОШ „Јован Цвијић“
Ана Пауновић, 6. разред ОШ „Краљ Александар“
Андријана Симоновић, 3. година Економске школе
Ева Тодоровић, рођ. 1965. године, правник
Христос Хаџијевски, рођ. 1957. године, пензионер
Почасни члан Библиотеке је Драгана Ђорђевић, проф. математике у пензији.
Признања за дугогодишњу подршку и помоћ Библиотеци добили су:
Горан Минић, рођ. 1973. године, полицијски службеник
Јово Ћулибрк, царински службеник у пензији.
Милош Дамњановић, рођ. 1987. године, власник пицерије „Галија“ у Костолцу.