ПРЕДСТАВЉАЊЕ РОМАНА “ВАКУУМ“ И ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ “ЉУДИ И ПРЕДЕЛИ“

У Библиотеци у Костолцу, Огранку Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, у уторак, 24. јануара, одржано је књижевно вече, на коме је Јована Дишић, професорка српског језика и књижевности, представила свој роман „Вакуум“ који је објавила издавачка кућа „Вулкан“, а који је био и у ширем избору за НИН-ову награду за најбољи роман 2022. године.
У пријатној атмосфери библиотеке водио се разговор о досадашњем списатељском и уређивачком раду ауторке, као и о њеним плановима за даље писање.
Исте вечери, отворена је изложба слика под називом „Људи и предели“ Виолете Кевро, председнице ликовног удружења Кевро из Костолца.
Модератор вечери била је Рената Минић, дипломирани библиотекар саветник.
О књижевници:
Јована Дишић, рођена је у Пожаревцу, 1987. године, детињство је провела у Црљенцу, основне и мастер академске студије завршила је на Филолошком факултету у Београду. Професорка је српског језика и књижевности, директорка Библиотеке „Никола Сикимић Максим” у Кучеву, у којој уређује и води књижевни програм.
Научне радови из народне књижевности, фолклористике и савремене поезије објављивала је у више часописа и зборника
Уређивала је збирку прича „Гвоздена капија” (Народна библиотека „Вељко Дугошевић” Голубац, 2018).
Ауторка је романа „Вакуум” (Вулкан издаваштво, 2022). Јована живи са породицом у селу Раброво.
О сликарки:
Виолета Кевро, рођена је 1969. године у Пожаревцу, живи и ради у Костолцу. Један од оснивача и председник Ликовног удружења „Кевро“. Учесница и организаторка многобројних колонија и хуманитарних манифестација у Србији, Републици Српској и Црној Гори. Излагала на колективним изложбама широм Србије и Републике Српске. До сада је имала 13 самосталних изложби (Костолац, Пожаревац, Република Српска, Соко Бања, Београд). Члан је Удружења ликовних стваралаца „Милена Павловић Барили“ и Удружења ликовних стваралаца „Ђура Јакшић“ из Пожаревца.
Градска општина Костолац наградила је Виолету Кевро 2017. године Повељом „Вајфертов жиг“ за остварене изванредне резултате и достигнућа у области уметности.