ОНОМАСТИКА МАЛОГ ЦРНИЋА

У организацији Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац организована је промоција књиге „Ономастика Малог Црнића“ аутора Голуба Јашовића и Славице Јовановић у издању Филозофског факултета из Косовске Митровице и Библиотеке „Србољуб Митић“ из Малог Црнића.

О књизи су говорили проф. др Јордана Марковић, проф. др Драган Лилић, мср Марија Запутил и аутори проф. др Голуб Јашовић и мср Славица Јовановић.

Реч је о научној студији која је плод теренских истраживања на подручју деветнаест насеља општине Мало Црниће. Књига садржи списак преко девет хиљада антропонима и топонима са подручја Малог Црнића. Велику помоћ у истраживању ауторима су пружили информатори – мештани и староседеоци који су били драгоцени извор за прикупљање ономастичке грађе.

Проф. др Драган Лилић је говорио о концепцији књиге и о значају оваквих истраживања и њиховог објављивања, будући да сеоска насеља нестају, услед миграције младих у градове у потрази за послом, а нестају и поуздани информатори.

,,Ономастика Малог Црнића“ значајан је прилог ономастици, истакао је Драган Лилић, али и другим наукама које ће у њему наћи материјал за разноврсна истраживања.