Шећерна уметност у Костолцу

Првог дана зимског распуста, 1. фебруара 2018. године, у Библиотеци у Костолцу, Одељењу Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, одржана је радионица – Шећерна уметност: кинеске лизалице за децу.
Кинеско осликавање шећером (Chinese Sugar Painting) је традиционална кинеска форма народне уметности коришћења врућег, течног шећера за креирање дводимензионалних фигура, која потиче још из времена династије Минг (1368–1644), када су мале животиње од шећера прављење у калупима за религиозне ритуале. Као јединствена уметност , кинеско осликавање шећером се веома разликује од уобичајеног сликарства. Пошто шећер у течном стању врло брзо прелази у чврсту материју, сликару је потребна велика брзина, прецизност и умешност. Радионицу у Библиотеци у Костолцу водила је Виолета Кевро, ликовна уметница, председница ликовног удружења „Кевро“, уз помоћ библиотекарки Ренате Минић, Невене Вуксановић и Марије Копун.
Учесници радионице могли су још видети како се праве шећерна вуна и вафли. Шећерна вуна је настала у Америци крајем 19. века. Прави се уз помоћ електричне машине која топи шећер и прави нити које се намотавају на дрвени штапић. Дан шећерне вуне се у Америци прославља као национални празник и то 7. децембра. 
Вафли су оригинално настали у Француској у 13. веку,  али су ипак белгијска национална посластица. Американци су пак од њих направили домаћи бренд, служећи их као национални доручак.. Карактерише их специфичан облик јер се пеку у преси, па имају удубљења у којима се задржавају разни преливи и кремови. Праве се у многим земљама широм света, а њихов назив зависи од географске дужине на којој се налазите. Код нас је то Бакин колач.
Радионица је била едукативног карактера са циљем да се покаже да уметност може да се искаже на различите начине, са различитим материјалима и алатима.