ПРИЗРЕН У ЗЕНИЦИ ОКА

Народна библиотека ,,Илија М. Петровић“ Пожаревац организовала је промоцију две изузетне збирке поезије Наде Хаџи-Перић – „Гнездо“ и  „Сретечки поменик“, 26. јуна 2024. године.

Нада Хаџи-Перић, позната по својој емотивној и дубокој повезаности са темама родне груде и изгубљеног завичаја, својим песмама  и причама дочарала је живот у Призрену и селу Средска , као и дубоку носталгију и патњу избеглиштва. Њене песме су ода сећањима, али и сведочанство о снази духа у суочавању са изазовима миграције и губитка.

На промоцији су, осим саме ауторке, учествовали и уметници који су својим интерпретацијама додатно оживели атмосферу из збирки. Оливера Јанићевић, професорка соло певања, својим извођењем изворних песама успела је да пренесе све нијансе емоција које Нада Хаџи-Перић открива у својим стиховима, а  јединствену симфонију речи и звука створио је  Данијел Илић, професор хармонике.

Госте је кроз књижевно вече водила Вера Зарић Митровић, директорка Библиотеке, која је увела присутне у свет Надиног стваралаштва и њеног богатог књижевног опуса. Кроз дискусију о значају културног наслеђа и његовом очувању, публика је имала прилику да дубље разуме контекст и инспирацију Надине поезије и прозе.

Промоција је на свој начин била спој прошлости и садашњости, подсећајући нас на важност сећања и истрајања у очувању идентитета. Захваљујући Нади Хаџи-Перић и њеном делу, Пожаревац је постао место где се речи претварају у мостове који повезују генерације и вредности које нас чине оним што јесмо.