ШКОЛОМЕРИ

У малој сали Центра за културу у Пожаревцу 28.5.2024. године одржана је промоција романа за децу и младе ,,Школомери“, песника, драмског и прозног писца Ненада Ж. Милошевића, професора српског језика и књижевности у Пожаревачкој гимназији.
О теми међуљудских односа, унутрашњих промена ликова ученика једног замишљеног одељења VII-3, Дуњи, Кристини, Егзану, Михајлу и Јакши, о њиховој потреби да буду невидљиви или видљиви по сваку цену у школи, породици и међу друговима, са аутором књиге је говорила Јелена Чобић Станисављевић, модератор вечери. Ова интерактивна промоција укључила је и публику у игру речи и асоцијација на појмове који су у књизи творени да повежу поједине ликове и буду јасан коментар на савремени начин комуникације међу младима. Емотикони су начин да дете изрази своје тренутне емоције, његове нове и измишљене речи, начин су да покаже да иза тренутних осећања постоји један много дубљи свет. У њему нису важни предмети који имају магично својство, него сваки појединац и оно што он може да учини за добробит другог.
У оживљавању ликова из књиге помогли су ученици Пожаревачке гимназије: Маша Додеровић, Тијана Станковић, Момчило Одаџић и Богдан Траиловић. Музиком су свет деце и њихових унутрашњих промена у тинејџерским данима обојили Душан Радовановић, професор биологије у Пожаревачкој гимназији и ученици ове школе: Михаило Нонковић, Ђорђе Баљак, Никола Радовановић и Растко Симеоновић. Сценографију је својом идејом украсила Катарина Вукашиновић, професорка ликовне културе у Пожаревачкој гимназији.
Промоцију су организовали Народна библиотека ,,Илија М. Петровић“ и Центар за културу Пожаревац. Роман ,,Школомери“ похваљен је на прошлогодишњим Дринским сусретима. Објављен је у мају ове године, у суиздаваштву АСоглас издаваштва из Зворника и Института за дечју књижевност из Београда.