ЦВЕТ-СВЕТ

Учесници стипендијскog програмa „English Access Microscholarship Program“ , у суботу, 11. маја 2024. године, у Свечаној сали Народне библиотеке ,,Илија М. Петровић“ Пожаревац, посветили су се теми ,,Баштованство“. Професорка енглеског језика, Оливера Илић, осмислила је реализацију ове теме кроз предавање, посету Фестивалу цвећа и практичан рад.
Библиотекари Драгана Глишић Живановић и Оливер Стокић увели су ученике у свет баштованства, ботанике и хортикултуре, представљањем књига из фонда Библиотеке на ову тему. Ученици су се упознали са називима биљака и цвећа на енглеском језику, а потом сазнали нешто више о урбаном и герила баштованству.  Урбано баштованство је проистекло из идеје да се запуштене површине, уз сагласност оних који њима располажу, поделе на мале парцеле, које се потом дају у закуп грађанима како би на њима садили цвеће, поврће и друге биљке. Са друге стране, герила баштованство, врло популарно код еколошких активиста, представља сађење биљака на запуштеном јавном простору које није у власништву баштована и често без дозволе, са циљем да се улепша околина. Ученици су затим добили истраживачки задатак – да посете Фестивал цвећа и сазнају нешто више о излагачима. Фестивал цвећа је традиционална манифестација која се одржава сваког маја у Пожаревцу, када се окупља велики број излагача, који у својој понуди имају цвеће, саднице, различите врсте биљака, опрему за хортикултуру и слично. Након посете Фестивалу цвећа, ученици су имали задатак да направе пословни план за измишљену фирму која би се бавила производњом и продајом биљака у различите сврхе.
Своје познавање назива за цвеће на енглеском језику можете проверити на овом линку тако што ћете спојити називе са сликама цвећа.