НАЈБОЉА НЕОБЈАВЉЕНА ДРАМА „УЛИЦА ПРЕСОВАНИХ ЖАБА”

Улица пресованих жаба

Награда за најбољу необјављену драму на Конкурсу „Слободан Стојановић” уручена је Сањи Савић Милосављевић, 5. октобра 2023. године, у Свечаној сали Народне библиотеке „Илија М. Петровић” Пожаревац.

Драма „Улица пресованих жаба (Локне)”, под шифром „Аристофан”, није донела ауторки прву награду за њено стварање, али јесте прву за драмски текст. Сања је рођена у Сарајеву 1988. године. Основне, мастер и докторске студије завршила је на Факултету драмских уметности у Београду. Написала је и сценарио за телевизијску серију „Време зла” по романима Добрице Ћосића, а осим драма, пише и поезију и прозу. Њену победничку драму Народна библиотека „Илија М. Петровић” Пожаревац штампаће следеће године.

Жири је и ове године радио у саставу Драгана Бошковић, театролог и позоришни критичар, Вукица Стругар, позоришни новинар „Вечерњих новости“ и Мишко Милојевић, редитељ. На конкурс пријавило се 22 аутора, међу којима је већина познавалаца позоришних прилика.

Након проглашења победнице, уследио је кратки филм „Сиви кругови црвене боје” ауторки Бранке Пражић и Марије Миловановић, који је посвећен редитељу и некадашњем члану стручног жирија Конкурса „Слободан Стојановић”, Срђану Кољевићу.

После филма одржана је промоција књиге „Идемо даље”, у којој су учествовали уредник издања Драган Инђић и заменик директора продукције РТС-а Милош Стојановић.

Посетиоци догађаја на поклон су добили књигу прошлогодишњег победника Предрага Црнковића „Титове масерке слушале су панкрте” у издању Народне библиотеке „Илија М. Петровић” Пожаревац.