ВИТЕШКЕ БОРБЕ БЕЗ МАЧЕВА

Витешке борбе без мачева

Прошле недеље Народна библиотека ,,Илија М. Петровић“ Пожаревац била је место великих дешавања. Одржан је низ ‘борби’ младих корисника Библиотеке, како би се освојиле важне титуле – Дама од речи и Витез од речи.

Да подсетимо, турнир ,,Мачевање речима“ представљен је на 83. светском конгресу библиотекара, 2017. године. Осмислиле су га библиотекарке Славица Вучинић и Александра Миленковић. Правила су једноставна: библиотекарке задају реч, а они најхитрији и најначитанији је објасне. Титуле Витеза и Даме од речи добијају дечак и девојчица који знају највише речи.

Поред обогаћеног фонда речи, сваки од учесника је понео лекцију о томе шта је етика и фер игра као стил живота.

У Свечаној сали Библиотеке, од 22. до 26. маја, одржан је турнир ,,Мачевање речима“. Учествовали су ученици IV разреда ОШ ,,Доситеј Обрадовић“. Свакога дана се такмичило по једно одељење.

Понедељак IV3 / Дама од речи – Ђурђа Добросављевић/ Витез од речи – Војин Стевановић.

Уторак IV2 / Дама од речи – Ивона Крстић / Витез од речи – Јован Манић.

Среда IV1 / Дама од речи – Ана Манић/ Витез од речи – Петар Степановић.

Четвртак IV4 / Дама од речи – Магдалена Здравковић/ Витез од речи – Стефан Николић.

Финалисти су позвани на велико финале које је одржано у петак, 26. маја. Око 40 ученика борило се за титулу Даме и Витеза од речи. У неизвесној борби, пуној позитивне енергије и такмичарског духа, титулу Даме од речи понела је Мирјана Тошић, ученица IV1, док је титулу Витеза од речи понео Милан Миленковић, ученик IV2. Победници су награђени дипломама и књигама „Звездобројци“ , књигама које говоре о одрастању Миланковића, Тесле и Пупина, док су сви остали финалисти добили по један манга стрип.

Пре финала одржана је и додела награда победницима конкурса „Читај да би живео!“ Награђени за литерарни рад су:

Ленка Миладиновић, IV разред ОШ ,,Десанка Максимовић“ (у категорији од I до IV разреда) и Сава Стефановић, VII разред ОШ ,,“Свети Сава ( у категорији од V до VIII разреда).

Награђени за ликовни рад су:

Јана Бошковић , IV разред ОШ ,,Доситеј Обрадовић“ ( у категорији од I до IV разреда) и Јана Михајловић, VI разред ОШ ,,Свети Сава“ ( у категорији од V до VIII разреда).

Захваљујемо се свим учесницима турнира и конкурса и честитамо победницима!