ДАН ШЕРЛОКА ХОЛМСА

Сваке године 22. маја широм света обележава се Дан Шерлока Холмса. На овај дан, 1859. године, рођен је Артур Конан Дојл, књижевник који је измислио лик најпознатијег детектива – Шерлока Холмса. Према образовању, Дојл је био лекар, који је, док је чекао пацијенте најчешће писао. Славу су му донели криминалистички романи и приповетке у којима су главни ликови измишљени детективи, Шерлок Холмс и његов пријатељ и помоћник, доктор Вотсон. Артур Конан Дојл се сматра зачетником детективске литературе.

Његова најпознатија дела су: романи „Гримизна студија”, „Пустоловине Шерлока Холмса”, „Успомене Шерлока Холмса”, „Баскервилски пас”, „Бели одред”, „Изгубљени свет”, „Велики бурски рат”; историјска студија „Историја британског похода у Француској и Фландрији”; дело о спиритуализму „Историја спиритуализма” и мемоарска проза „Успомене и пустоловине”.

У Народној библиотеци „Илија М. Петровић” Пожаревац овај датум обележили су и учесници Access програма, који подржава Амбасада САД-а у Београду и Удружење ELTA Serbia. Деца су читала детективске приче, решавала мистерије и мозгалице. Библиотекарка Јасмина Степановић овом приликом упознала је ученике са жанром криминалистичког романа и могућностима које нуди Одељење за младе.