ЛУДОГРАД

Дани Слободана Стојановића (11. манифестација) отворени су 9. октобра у 18ч, у малој сали Центра за културу Пожаревац. Истог дана, у 12ч, колектив Библиотеке положио је венац на споменик посвећеном нашем суграђанину.  Догађај је отворио Славиша Алексић, заменик градоначелника Пожаревца, који је истакао важност одавања почасти великом уметнику, Слободану Стојановићу, публици познатијем по филмовима и ТВ драмама, а мање по поезији и прози. Зато пожаревачка Библиотека настоји да, кроз богате програме,  приближи целокупно стваралаштво овог значајног имена већ једанаест година.

Присутне је поздравила Вера Зарић Митровић, директорка Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, која је својим говором отворила сећање на Стојановића, некадашњег управника пожаревачке Библиотеке, и подсетила да се ова институција и у години пандемије труди да одржи континуитет основних али и културно-уметничких активности. Програм је отпочео кратким филмом ,,Лудоград“ Бранке Пражић, у коме је представљено Стојановићево дело кроз одломке из интервјуа, прича, романа, филмова, серија, драма и поезије. Посебно о његовом прозном делу говорио је Марко Недић, познати српски књижевник и књижевни критичар.

Победник Конкурса ,,Слободан Стојановић”, за најбољу необјављену драму, ове године,  је Радоје Радосављевић из Мислођина код Обреновца, са драмом ,,Кућа Илића: драма о нестајању једне уметничке породице”. Жири у саставу- Драгана Бошковић, театролог, Вукица Стругар, новинарка, и Срђан Кољевић, филмски сценариста и редитељ, одлучио је да, од двадесет драмских текстова, у ужи избор уврсти три: ,,Овде и сада”, ,,Портрет живог индига“ и ,,Кућа Илића”. Значајно признање, које носи име Слободана Стојановића, победнику конкурса уручио је Славиша Алексић. Радосављевић исту награду у своју књижевну биографију уписује по други пут. Наиме, он је  2017. године у Пожаревцу награђен  за драму „На точковима“.

На самом завршетку, програм је употпунио пожаревачки ансамбл ,,Нови звучни талас“.

Слободан Стојановић (1937-2000) био је српски драматур и уредник Телевизије Београд. Каријеру је започео као управник Народне библиотеке ,,Илија М. Петровић“ у Пожаревцу, која већ више од деценије чува успомену на овог великог мајстора.

,,Дани Слободана Стојановића“ одржавају се у организацији Народне библиотеке ,,Илија М. Петровић“ Пожаревац, под покровитељством Града Пожаревца и уз подршку Фондације ,,Слободан Стојановић“.

Филм „ЛУДОГРАД“