ПОЖАРЕВАЦ У МЕЂУРАТНОМ ВРЕМЕНУ

Народна библиотека „Илија М. Петровић“ у Пожаревцу наставила је са организовањем културних догађаја, како познатих личности, тако и завичајних стваралаца.

У Малој сали Центра за културу представљена је монографија „Пожаревац у међуратном времену II,  1918-1941.“ аутора др Мирољуба Манојловића, историчара. У питању је други део истоимене књиге која се бави институцијама и удружењима грађана у оквиру културе, просвете, здравства, привреде и правосуђа.

О књизи су говорили Слободанка Цветковић, виши архивист, др Гордан Бојковић, историчар, Драган Јацановић, археолог и аутор.

Слободанка Цветковић је дала детаљан приказ појединих поглавља књиге са акцентом на стање у школству у међуратном периоду, као и на рад хуманитарних удружења. Др Гордан Бојковић је истакао значај вишедеценијског и систематског истраживања прошлости пожаревачког краја од 1804. до 1941. године, које је аутор преточио у четири монографије. Пројекат издавања монографије је подржао Град Пожаревац.

На крају се публици обратио аутор и образложио феномен да е Пожаревац од друге престонице Кнеза Милоша данас доживео стагнацију у развоју у односу на друге градове, услед недостатка индустрије.

Модератор програма био је Драган Јацановић.

Бројна публика је имала прилику да учествује у разговору са аутором.