МОЈА ШПАНСКА АВАНТУРА

Посетиоци Народне библиотеке ,,Илија М. Петровић“ Пожаревац имали су прилике да доживе авантуру на коју их је водила студенткиња Даница Пешић, 27. септембра 2019. године у 19 часова, у Свечаној сали Библиотеке. Даница је тренутно на Мастер студијама за социјални рад у Новом Саду, а са публиком је поделила своја искуства из Шпаније. Наша гошћа је искористила један од програма Европске уније, тачније, Еразмус плус програм, који омогућава финансирање пројеката из области образовања и спорта, као и академску размену. Еразмус плус програм се спроводи од 2014. године, а од 2019. године Србија је равноправна чланица у том програму. Ту могућност је искористила Даница Пешић, а како она каже: ,,Нисам ја пронашла пројекат, већ је пројекат пронашао мене.“

 

Сигурно сте некада маштали о томе да путујете или боравите у некој земљи бесплатно? Да ли сте желели да упознате нове људе, културе и места? Да научите неки нови језик или усавршите онај који већ знате? Ја јесам! Ако имате између 17 и 30 година ваша машта врло лако може да постане стварност. Не, ово није реклама за туристичку агенцију нити нека врста понуде. Ово је нешто што млади људи из разних земаља користе да би усавршили своје вештине, језик, да би научили нешто ново и упознали друге културе. Млади данас имају прилику вероватно више него икад да користе размене које омогућава Ерасмус + преко разних програма. На један такав програм сам отишла и ја. У питању је био волонтерски пројекат у Шпанији. Шпанија је дефинитивно једна од земаља коју сам желела да посетим.

Прича је намењена младима, нарочито завршним разредима средње школе, као пример бирања животног пута. Студенткиња је говорила о искуству академске размене, као и идеји како да се кроз едукацију, забаву и рад проведе лето. У публици су били ученици Техничке, Економске и Медицинске школе који су имали прилике да чују интересантне чињенице о култури и природним богатствима друге земље и како све то може да помогне схватању и вредновању сопствена земља.

Преузето са сајта – www.behindthechange.org.

 

Аутори фотографија – Даница Пешић и остали учесници у пројекту.