ИСИДОРА

 исидора

У препуној сали Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, 8. маја 2018. године, у 19 часова, одржано је вече посвећено лику и делу српске књижевнице Исидоре Секулић – ИСИДОРА. О њеном лику и делу говориле су књижевница и историчарка уметности Лаура Барна и библиотекарка Ивана Јаношевић, директорка Библиотеке „Влада Аксентијевић“ у Обреновцу.

Лаура Барна је чланица Удружења књижевника Србије и Управног одбора Фонда „Исидора Секулић“. Позната је по бројним романима, есејима и приповеткама, као и делима из области изучавања историје уметности. Приче и есеји заступљени су у многим антологијама, зборницима и алманасима, а превођене су на енглески, мађарски и пољски језик. Живи у Београду, ствара где је „случај“ одреди.

Њен роман „Моја последња главобоља“ из 2008. године био је у најужем избору за НИН-ову награду. Лаура Барна осветљава у овом роману лик Исидоре Секулић изнутра, њеним властитим контемплацијама и противуречностима.

Осим предавања и видео презентације о изложби „Исидора“, која је одржана од 25. фебруара до 9. марта 2016. године у Спомен-кући краља Петра I на Сењаку, приказан је и документарни филм „Исидора“ који је био уводни део Пројекта ИСИДОРА, у коме је Лаура Барна, као ауторка изложбе, говорила о појединим експонатима и на тај начин хронолошки описала најважнија дешавања, људе и догађаје из живота наше књижевнице.

Ово је био најлепши и најбољи начин да се рад и дело велике књижевнице, прве жене академика у Срба и једне од најутицајнијих и најзначајнијих наших интелектуалки, не само не заборави него, напротив, освежи и приближи читаоцима, али и широј јавности, нарочито младим генерацијама. Копија документарног филма “Исидора“ поклоњена је пожаревачкој Библиотеци, па ће моћи поново да се прикаже, да се што више људи упозна са животом ове фасцинантне жене.

Пројекат ИСИДОРА има додатни значај јер је 2017. године била 140. годишњица рођења Исидоре Секулић, а ове, 2018. године је 60. годишњица њене смрти.