ПОВРАТАК ХИПЕРБОРЕЈЕ

Промоција романа Владимира Петровића Повратак Хипербореје

У четвртак, 9. Новембра, као део програма Новембарских дана културе, а у организацији Народне библиотеке „Илија М. Петровић“, публици је представљен роман Повратак Хипербореје, завичајног аутора Владимира Петровића, у издању Удружења „Стишки корени“ из Пожаревца. На промоцији је, поред аутора, говорио и др историје Гордан Бојковић.
Садржај романа је синтеза историјских чињеница и фикције која се огледа у измишљеним догађајима. Тамо где су ходници историјских чињеница празни, дали су могућност писцу да укључи машту.
Роман има два поглавља, а радња је посвећена добу Немањића, Стефану Немањи и усројству државе Немањића. У првом поглављу приказано је време и живот Завиде, Немањоног оца, док се друго поглавље односи на живот Стефана Немање и његове напоре да створи јаку самосталну српску државу. Подједнако су заступљени историјски догађаји, пишчева фикција и елементи фантастике, који се углавном базирају на народном предању (змајеви, виле, деца демони, двоглави орлови који говоре…)
Др историје Гордан Бојковић говорио је о роману и времену којим се роман бави са становишта историчара. Веома занимљиви детаљи о догађајима и ликовима средњовековне српске историје побудили су интересовање присутних за средњи век, за моћну лозу Немањића, за дубокоумне, снажне и дипломатски настројене владаре, који у средишту смутних времена подижу и стварају моћну династију и јаку српску државу.