ДЕЧЈА НЕДЕЉА

НЕДЕЉА ДЕТЕТА ОД 1. ДО 7. ОКТОБРА 2018.
Моје је право да живим срећно и здраво
– за одрастање без насиља –

Наша Библиотека сваке године у сарадњи са Друштвом пријатеља деце учествује у заједничким активностима поводом Дечје недеље. Ове године је у фокусу скретање пажње на све постојеће, али и недостајуће механизме превенције и заштите деце од насиља. Ово је прилика да се о тој теми говори, да се уз примерено решавање овог проблема пружи допринос даљем развоју друштва у светлу одговорности према сваком појединцу, а највише деци.

Гостовање Дејана Алексића

У понедељак, 1. октобра, у нашој Библиотеци је као гост био познати писац за децу Дејан Алексић. Његово гостовање је организовано у сарадњи са Друштвом пријатеља деце. Позвана су деца од 3. до 6. разреда из свих пожаревачких школа. Дошла су, међутим, и деца из 7. и 8. разреда. Изузетан писац, песник и драмски писац за децу који је овенчан најзначајнијим књижевним наградама, изазвао је одушевљење и створио опуштену и веселу атмосферу својим несвакидашњим песмама и причама. Свима је било пријатно, тако да је ово био један изузетан сусрет, али је, на велику жалост деце, трајао онолико колико су то дозволиле њихове школске обавезе, а њима то није било довољно. Још једном захваљујемо Дејану Алексићу и радујемо се новом сусрету.

“Силеџије су прави гњаватори“
3. и 4. октобар 2018.

У оквиру програма који за циљ има превенцију вршњачког насиља, одржане су две радионице за децу, првог дана за ученике 7. и 8. разреда, а другог дана за ученике 5. разреда.
Радионица је осмишљена да помогне деци која су жртва насиља у школама, да их научи како да распознају шта је све насиље, односно које су врсте насиља, на који начин могу да се одбране. Уз причу “Ексери у огради“ дочарано им је како увреде остављају трагове на души. Учили су како да ослободе нагомилану негативну енергију и како да реше проблеме са којима се суочавају у свом окружењу, а који се испољавају кроз разне облике насиља.
Другог дана, радионица са 5. разредом из школа “Св. Сава“ и “Доситеј Обрадовић“, била је успешна. Деца су отворено причала о проблемима са којима се сусрећу и врло лепим начинима које примењују у решавању конфликтних ситуација.

У четвртак, 4. октобра имали смо још један сусрет са децом. Дошли су нам у посету ђаци из Основне школе “Свети владика Николај“ Брадарац, издвојено одељење Бубушинац, мешовито одељење првог и трећег разреда. Првацимасу подељене бесплатне чланске карте. Уживали су у причама из књиге “Чудесни подвизи Азбучка Првог у тридесет слова“, аутора Дејана Алексића и обећали – доћи ће опет ускоро.

Радионице је осмислила и реализовала Славица Вучинић, виша књижничарка.